Skupno število ogledov strani

torek, 15. december 2009

Vaščani iz leta 1859


(Klik na priimek in ime vam na Geopedii prikaže sedanjo lokacijo.)

Bozsek Tresi
, Mörets Istvan, Luthar Ferenez, Luthar Ferenez, Gutjmann Ignatz, Mörets Josef, Szeplits Mihael, Verem Mathias, Zseblek Miklos, Kihar Janos, Siftar Mihael, Möretz Janosnö, Katuna Janos, Szecko Ivan, Horvath Ivan, Banfy Mihalynö, Banfy Janos, Slavits Mihalynö, Gortsan Matyas, Bürgemeister Leopold, Domainko Lorencz, Czelak Matyas, Czelecz Janos, Czelecz Janos, Franko Matyas, Mörecz Josef, Vaški dom Gorica, Klobasa Lorentz, Dietrich Leonard, Vache Josef, Verem Mathias, Peschina Josef

Zemljevidi

Gorica z okolicu leta 1859
.

Kakšne spremembe so nastajale in kako se je spreminjala Gorica nama bosta prikazali mapi iz leta:

Mapa Gorice iz leta 1945
in

Mapa Gorice iz leta 1956.

Kot ste videli na zemljevidu imamo še danes imena od takrat: V Trebeži, Czeline, Kercsojnaj, Klocnik, Belsö Helzek (Notranji kraj), Pod joskem, Travnikaj in Loug.

Primerjava zemljevidov


Najprej bomo primerjali najstarejša - to sta iz leta 1859 in 1945. Na prvi pogled izgleda, da sta oba enaka. vendar (uporabljajte zgornje zemljevide). Spremenili so katastrske številke, ostalo je isto, s tem, da iz leta 1945 ni barvni.
Proti Polani je vrisana nova stavba na parceli št. 4/443 , danes je pa tu tale stavba. Po tem bi lahko sklepali, da se je sem naselila na novo družina Šoštarec.
Na ta zemljevid (1945) je vnešena tudi nova stavba s katastrsko številko 5/6 . Ker pri zadnjih dveh
zemljevidih (1945 in 1956) niso dodani stanovalci si bomo bolj težko pomagali. Čep
rav na spomeniku groba ni letnic mislim, da je bila prej omenjena hiša njihova.
V tem zemljevidu pa ni več hiše Horvath Ivana na takratni katastrski številki 73.
Če pa je imel sina Matijo, ki je imel hčerko Terezijo je možno, da je od takrat prenehala obstajati familija Horvath. Zgleda pa, da je imel veliko dedičev saj je bila prej velika parcela (73) razparcelirana na precej manjših. Tu še niso pozidane, so pa na zemljevidu iz leta 1956
(parcele 31,32), vendar tudi tiste stavbe danes več ne obstajajo.

Tudi hiša Peschina Josefa številka parcele: 50, na tem zemljevidu ni več vrisana.

Ceste in poljske poti


Najprej si v letu 1859 oglejmo takratne ceste in poljske poti. Zanimivo je, da so poti oz. ceste speljane do Puconec in Predanovec. Do Brezovec ne zato ker tudi danes kot vaško ozemlje ne mejimo na Brezovce. Pot za Polano ni zarisana saj se cesta konča pri "Vaškem domu" kako se je imenoval takrat ne vem - ampak služil je temu namenu. V Šalamence in na Vaneča pa so prišli preko Puconec To se vidi na "Prvem vojaškem zemljevidu Prekmurja iz leta 1763 - 1787". Tu je tudi vrisana pot za Polano.
Sedaj sem opazil, da bom moral ceste oziroma poljske poti drugače prekvalificirati, saj je parcela 1019 tudi drugače pobarvana. Vodi pa skoraj skozi vso takratno vas. Zato je bila to prav gotovo vaška cesta. Težav do dostopa do vaške ceste menda niso imeli saj so uporabili v vasi le tri stranske ceste do dostopa na vaško cesto ali pa so bile na drugi strani podaljšek v gozd ali na obdelovalne objekte.
Poljska pot s številko 1038 "Pod joskem" in pelje mimo hiše Mörecz Josefa je skoraj na isti trasi kot današnja s številko 922.
Pot številka 1022, ki se v zgornjem delu odcepi in nadaljuje proti severu kot pot 1021, vodi mimo hiše Horvath Ivana na parceli 73, Szecko Ivana na parceli št. 80 do hiše Möretz Janosnö na parceli 93 in do hiše Siftar Mihaela na parceli št. 101. Isti današnji kolovoz s katastrsko številko 743 obstaja danes, le da je na koncu nekoliko krajši.
Pot ali kolovoz, ki smo ga prej omenili in se odcepi proti severu s številko 1021 je danes gozdnata akacijeva parcela s številko 736 v lasti Krajevne skupnosti Gorica in današnja ali sedanja parcela 655. Vrisana je dobro, vendar ker je tu zavožen teren so uporabniki naredili postopoma novo traso. Tu je prej bil podolgovat "kanjon" na zgornjem delu obraščen z akacijo, na spodnjem pa z jelšo. Imenovali smo ga "Velka Graba". Ob kakšnem nalivu se je na dnu nabrala voda, ki je tekla proti jugu, kjer tudi spodaj naredila mali "kanjon", ki je danes rabljen kot kolovoz.

Ni komentarjev:

Objavite komentar